פצעי לחץ הם תופעה הנלווית במקרים רבים לבעיות רפואיות אחרות או תוצר הנגרם בשל ניידות נמוכה או מוגבלות תנועה. בשנים האחרונות עולם הרפואה ממליץ למקד מאמצים בתחום המניעה של פצעי לחץ, על מנת להימנע מהגעה לשלב הופעת פצעים אלו וטיפול בהם. כיום בעזרת אמצעים פשוטים יחסית דוגמת מזרון למניעת פצעי לחץ או כרית למניעת פצעי לחץ, ניתן להפחית את היווצרותם של פצעים אלו 

הופעתם של פצעי לחץ כרוכה לרוב בסבל רב של המטופל והליך טיפולי ממושך. קיימות דרגות שונות של פצעי לחץ מ- 1-4, המוגדרות בהתאם לעומק הפצע וסוגי הרקמות אשר נפגעו.

פצעי לחץ פוגעים פעמים רבות באיכות חיי המטופל ומובילים לעיתים לסיבוכים רפואיים נוספים. על פי דוח משרד הבריאות*, כ- 72% מהמקרים בהם נוצרים פצעי לחץ בבתי חולים, מופיעים לרוב בקרב חולים בגילאי 65 ומעלה. וב- 29% מהחולים המאושפזים בטיפולים ממושכים יסבלו מפצעי לחץ.

מאחר ומדובר בתופעה הכרוכה גם בעלויות טיפול גבוהות ולעיתים בפרקי זמן ממושכים של טיפול ואשפוז, ממליצים למקד מאמצים בשלבים מוקדמים טרום היווצרותם של פצעי הלחץ ולהיעזר בפתרונות המסייעים במניעת פצעי לחץ, כגון כריות למניעת פצעי לחץ, מזרונים למניעת פצעי לחץ ועוד.

מה זה פצע לחץ?

פצעי לחץ, כשמם כן הם, פצעים הנגרמים מלחץ ממושך המופעל על פי רוב על ידי משקל הגוף, עם משטח חיצוני או נקודת מגע כלשהי מהצד הנגדי לעור. רוב פצעי הלחץ מופיעים בעיקר בחלק התחתון של הגוף. רובנו למעשה נמצאים במהלך היום בתנועה ומשנים תנוחה לעיתים מבלי לשים לב, גם כאשר אנחנו יושבים זמן ממושך, מול מחשב או בשל סיבה אחרת. אולם, אנשים אשר מוגבלים בתנועתם או סובלים ממחלה או פציעה המקשה עליהם את התזוזה, מרבים לשבת או לשכב זמן ממושך מבלי לזוז. מצב זה, המייצר לרוב נקודות לחץ על חלקים שונים בגוף, מגביר את הסיכון להיווצרות פצעי לחץ.

מניעת פצעי לחץ – שינוי מנחי גוף ותנועה

פתרונות רפואיים למניעת פצעי לחץ הם אחד האמצעים המרכזיים בהתמודדות עם מיגור והפחתת התופעה, אולם אמצעי נוסף שחשוב להקפיד עליו במקרים בהם אנשים סובלים מניידות נמוכה ושוכבים למשך זמן ממושך הוא שינוי מנחי גוף ותזוזה של המטופל.

למעשה, על פי הנחיות רפואיות מומלץ להזיז מטופלים סיעודיים או כאלו הסובלים מפציעה המאלצת אותם לשכב שעות רבות במיטה, כל מספר שעות. שינוי מנח גוף ותזוזה של גפיים, על מנת להזרים דם לאזורים שונים בגוף, יכולים לסייע אף הם בתהליך המניעה של פצעי לחץ.

שמירה והקפדה על בריאות ושלמותו של העור באזורים רגישים, כגון עצם הזנב, אגן, שכמות, עורף וקרסול יכול לסייע גם במניעה של פצעים קשיי ריפוי.

מזרון לפצעי לחץ – למי זה מתאים?

קיימים שני מוצרים עיקריים למניעת פצעי לחץ שאינם מוצרים לבישים – מזרון לפצעי לחץ וכרית לפצעי לחץ.

ההבדל ביניהם הוא כמובן התנוחה בה נמצא המטופל רוב הזמן. במידה והמטופל נמצא רוב הזמן בישיבה סטטית, בין אם על כסא גלגלים, ובין אם על כורסא, מומלץ להיעזר בכרית לפצעי לחץ. במידה והמטופל נמצא במצב של שכיבה ממושכת, כמובן שנעדיף מזרון לפצעי לחץ.

בחלק גדול מהמקרים, נחוצים שני המוצרים הללו – כרית ומזרון, למעט מקרים בהם המטופלים סיעודיים ואינם ניידים כמעט בכלל ואז נחוץ רק מזרון למניעת פצעי לחץ. אך ברוב המקרים, גם כאשר התנועה מאוד מוגבלת, המטופלים יעברו בין תנוחת שכיבה לתנוחת ישיבה לפחות במעבר בין יום ולילה, או בין שינה וערות, ובמקרים האלה מוטב שיעברו בין שכיבה על מזרון למניעת פצעי לחץ לבין ישיבה על כרית למניעת פצעי לחץ.

עקרון הפעולה של מזרון לפצעי לחץ

עקרון הפעולה, גם במזרון וגם בכרית למניעת פצעי לחץ הוא דומה – פיזור משקל הגוף בצורה שווה על פני השטח הכרית או המזרון והפחתת הלחץ הנוצר על נקודות מסוימות בגוף . למזרונים למניעת פצעי לחץ ישנו מבנה ארגונומי ייחודי, הכולל טכנולוגיות חדשניות לפיזור משקל הגוף.

בכמיטק ניתן למצוא סוגים שונים של מזרונים למניעת פצעי לחץ, מתאימים לדרגות סיכון בינוני עד הגבוהה ביותר. המזרנים אשר עומדים לרשות לקוחותינו מורכבים מחומרים שונים, בהם מזרונים הבנויים משכבות ויסקו ג'ל ושכבות ספוג וכאלו המבוססים על טכנולוגיה שונה של כיסי אוויר ומשאבה, אשר מאזנים את משקל הגוף על המזרן ומידת הלחץ. מזרוני אוויר מתאימים למטופלים אשר נמצאים בדרגת סיכון גבוהה להיווצרות פצעי לחץ.

לסיכום

ישנה חשיבות גדולה להתאמה של המזרון לצרכים של כל מטופל. בחירת מזרן נכון יכולה להוות גורם משמעותי בתהליך מניעת פצעי הלחץ. ישנם סוגים רבים של מזרונים הנבדלים זה מזה במבנה, במאפייני החומר מהם הם עשויים ועוד. יש גם חשיבות לרמת הסיכון של המטופלים לסבול מפצעי לחץ. חשוב להתאים לכל מטופל את המזרון המתאים לו ביותר בהתאם לדרגת הסיכון בו הוא נמצא להיווצרות פצעי לחץ.

 

נשמח לעמוד לרשותך ולספק מידע נוסף. מוזמנים ליצור קשר בטלפון 09-7620000 שלוחה 2 או לחלופין להשאיר פרטים ונשתדל לחזור אליך בהקדם

* מקור: https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/presure_ulcers_2018.pdf

שדות חובה מסומנים ב*