השלב בו ההורים מגיעים לגיל זקנה, מכניס לעיתים לחיי ילדיהם תפקיד נוסף של מטפלים ותומכים. זה יכול לכלול תמיכה רגשית, עזרה רפואית, ניהול סידורים, או פשוט נוכחות יומיומית. כאשר הדבר מתווסף לניהול קריירה, גידול ילדים ואחריות אישית – התפקיד יכול להיות כרוך באתגרים פיזיים או נפשיים לא פשוטים.

האתגרים המרכזיים הכרוכים בטיפול בהורה מתבגר

  • ירידה בתפקוד קוגניטיבי או פיזי
    עם הגיל עולות בעיות שונות הקשורות לזיכרון, רמת ניידות או ירידה ביכולות התפקוד השוטף בחיי היום יום. שינויים אלו מצריכים ביצוע התאמות רלוונטיות בבית, בגישה ובשיח היומיומי.
  • שינוי בדינמיקות רגשיות
    כאשר התלות של ההורה גוברת, הדינמיקות המשפחתיות משתנות. זה עלול להוביל לעיתים למתח סביב קבלת החלטות ובחלק לא מבוטל מהמקרים, לקושי רגשי משמעותי של ה"ילדים" המטפלים.
  • התמודדות עם מערכת הבריאות
    ניווט בין רופאים, אישורים, תרופות וטיפולים עשוי להיות מבלבל ומתסכל. בני משפחה רבים מוצאים עצמם בתפקיד "המנהל הרפואי" מבלי שבחרו בכך.
  • ניהול זמן ושחיקה נפשית
    הטיפול בהורה כולל אינספור משימות – החל מקביעת תורים רפואיים ועד תמיכה רגשית – והכול תוך כדי ניהול החיים האישיים. זה עלול להוביל לשחיקה אישית במידה ולא מייצרים גבולות בריאים ודואגים גם לתא המשפחתי האישי.
  • עומס כלכלי
    שירותי טיפול, עזרים רפואיים ופתרונות סיעודיים כרוכים לעיתים בעלויות לא מבוטלות. נדרש תכנון מוקדם ופתיחות כלפי סוגיות כלכליות.

ניהול האתגרים וטיפים שיכולים להקל על הטיפול היומיומי

  • תקשורת פתוחה ומכבדת
    במידה והתפקוד הקוגנטיבי של ההורה לא נפגע, שלבו אותו בתהליך קבלת ההחלטות. שאלו לדעתו, הקשיבו לו ונסו להבין את נקודת מבטו – זה שומר על כבודו ותורם לתחושת השותפות ואמפטיה.
  • ארגון וניהול משימות
    העזרו בלוחות שנה דיגיטליים או אמצעים אחרים שמסייעים בתזכורות וניהול משימות, עבור תזכורות לנטילת תרופות, תורים או רשימות משימות. סדר ועזרה בניהול המשימות יכול להפחית מתחים ולסייע להורה להמשיך בשגרתו.
  • אל תנסו להתמודד לבד
    העזרו באנשי מקצוע - מטפלים חיצוניים מומחים בתחום ובבני משפחה נוספים. חלוקת העומס ושיתוף רגשי, יכולה להקל הן בהיבט הפיזי ובהיבט הרגשי לאורך זמן.
  • תכנון מוקדם חשוב
    אל תחכו לרגעי משבר. שוחחו מראש על היבטים שיכולים להידרש בהמשך הדרך, כגון עזרי הליכה וניידות, התאמות נדרשות בבית לירידה ביכולות ניידות וחולשה פיזית, מסמכים משפטיים (דוגמת ייפוי כח) והעדפות טיפול, למידה והצורך יעלה בהמשך הדרך.
  • אל תשכחו את עצמכם
    דאגו לעצמכם, קחו הפסקות, השקיעו בתחביבים ותנו מקום למנוחה. טיפול טוב מותנה גם במטפל "רענן" ובריא.

התחילו בקטן והתמידו לאורך זמן

זכרו שאין צורך לפתור הכול בבת אחת. התחילו בזיהוי הצרכים הדחופים, בנו שגרה פשוטה וישימה – והתאימו אותה עם הזמן. שינוי קטן אחד יכול להשפיע רבות על איכות החיים של ההורה ושלכם.

פנו אלינו לייעוץ והתאמה בבחירת מוצרים מתאימים לטיפול בבית

גלו את מגוון הפתרונות שלנו לעזרי שיקום וניידות, בטיחות בבית ומוצרי ספיגה למבוגרים ועזרי סיעוד שיכולים לסייע להוריכם. מוזמנים ליצור קשר בטופס מטה.  

שדות חובה מסומנים ב*