פרמטרים לבחינת כסא גלגלים והבדלים בין סוגי כסאות גלגלים שונים

בחירת כסא גלגלים הינה תהליך מורכב, הכולל התייחסות למרכיבים רבים, החל ממצב רפואי, סביבת המחייה, אורח החיים והפעילות ועד לנראות.

בסופו של דבר, אם נרצה לסכם את כלל המרכיבים להגדרה אחת -  מדובר באיכות חיים.

כאשר מטופלים, אם  באופן עצמאי, או בעזרת משפחתם, צריכים להחליט בפעם הראשונה על כסא גלגלים, מדובר בעניין לא פשוט. גם בגלל מחסור בידע וגם בעקבות ההתמודדות הנפשית שמלווה את התהליך של נזקקות לכסא גלגלים כשלעצמה.

 

נפרט תחילה את הגורמים השונים אליהם צריך להתייחס בתהליך הבחירה וההתאמה של כסא גלגלים:

  • מצב רפואי - האבחנה הרפואית חשובה והיא תגיע לרוב מהרופאים המטפלים והפיזיותרפיסט המלווה. מעבר לאבחנה עצמה, יש להתייחס לצרכים ולמגבלות שהאבחנה מביאה עימה. הצרכים של אנשים שונים עם אותה אבחנה כללית, יכולים להיות שונים במהותם ולכן יש לבצע הערכת תפקוד מקצועית על ידי פיזיותרפיסט בכדי לספק מענה מתאים. אותה הערכת תפקוד ומגבלות צריכה להתייחס ליכולת הנעת הכסא, יציבות הגוף בישיבה, כאבים במנחים ספציפיים, עיוותים מבניים במערכת שריר-שלד, דרגת סיכון להיווצרות פצעי לחץ, הופעת תנועות לא רצוניות, טווחי תנועה מוגבלים ועוד.


  • סביבת המחייה -  סביבת המחייה מתייחסת לבית עצמו וכן לסביבה החיצונית. כסא גלגלים צריך להתאים לפנים הבית מבחינת מפתחים של דלתות, גובה של מיטה לביצוע מעברים והתניידות כללית במרחב. לעיתים אין מנוס מביצוע התאמות בבית עצמו אך צריך להתייחס לסביבה מתחילת התהליך. בסביבה החיצונית, יש להתייחס לסוג המשטחים עליהם מתניידים, שיפועים וכדומה.

 

  • אורח חיים ופעילות - כאשר מדובר במטופלים אקטיביים, יש לבחון את רמת הפעילות שלהם ביום יום ולהבין את צרכיהם. החל מביצוע מעברים באופן עצמאי, התניידות מרובה מחוץ לבית, ועד לפעילות ספורטיבית. 

 

  • נראות - נכון, טבעי לחשוב שהפן הקליני הוא הראשון, אבל אל לנו להמעיט בערכה של החזות החיצונית של כסא הגלגלים. במיוחד כאשר מדובר במטופלים אקטיביים, ילדים ומבוגרים כאחד. כסא גלגלים, לעיתים רבות, כמוהו כפריט לבוש, ואך טבעי, שיהיה רצון מצד המטופלים, שהמראה יהיה אסתטי ונעים ככל שניתן.

כעת, לאחר שהתייחסנו לפן החשוב של האדם שאמור לשבת על כסא הגלגלים, נתייחס לכסאות עצמם ולהבדלים ביניהם.

ניתן לחלק את כסאות הגלגלים בצורה גסה לשתי קבוצות עיקריות, של כסאות גלגלים חשמליים וכסאות גלגלים ידניים.

 

נפרט על שתי קבוצות עיקריות של כסאות גלגלים - כל קבוצה ומרכיביה:

  • כסאות גלגלים ממונעים - קבוצה זו תתאים באופן כללי, לאנשים שמצד אחד, חסרה היכולת להניע בצורה אפקטיבית כסא גלגלים ידני ומצד שני, יכולים לתפקד, בעצמאות חלקית ואף מלאה, בעזרת כסא גלגלים חשמלי/ממונע. כסא גלגלים ממונע/חשמלי, מעבר לתנועתו במרחב באופן חשמלי, מאופיין באפשרות הוספת מנגנונים חשמליים אחרים, כגון זווית משענת גב, זווית מושב, שליטה בגובה מושב ואף בזווית הרגליות.

בנוסף, קיימים כסאות גלגלים ממונעים/חשמליים עם הבדלים במנגנוני ההנעה (אחורית, מרכזית וקדמית), שיש לקחת בחשבון בהתאם לצרכי המשתמש. ישנם אנשים, שהכסא הממונע מהווה את ההבדל, בין להיות תלותי לחלוטין במשפחה/מטפלים, לבין להיות עצמאי (בית, נהיגה וכדומה).

למידע על כסא גלגלים ממונע משרד הבריאות>>

  • כסאות גלגלים ידניים -  קבוצה זו תתאים מצד אחד, למשתמשים שאינם אקטיביים בניוד הכסא וזקוקים להובלת הכסא על ידי גורם מטפל ומצד שני, למשתמשים אקטיביים אשר מניעים את הכסא בעצמם. כמובן שמאפייני כסאות הגלגלים יהיו שונים במקרים אלו. בכסאות גלגלים ידניים קיים איזשהו מדרג תלוי אקטיביות, משמע ככל שהכסא קל יותר, הוא יתאים לאנשים יותר אקטיביים ועצמאיים. מעבר למשקל הכסאות, ישנה חשיבות לסוג הגלגלים, גובה משענת הגב, מתקפל/לא מתקפל וכדומה. בנוסף, מעבר לכסא עצמו (שלדה וגלגלים), יש המון תוספות אפשריות שניתנות להרכבה על רוב סוגי הכסאות, בהתאם לצרכים, החל ממעצורי יד מוארכים, משענות ראש, תמיכות צד לגב ועוד.

בסופו של יום, יש להתייחס לתהליך בחירת כסא גלגלים בצורה הוליסטית, הכוללת את המרכיבים האנושיים, המכאניים והסביבתיים. בצורה זו, כאשר מניחים על המאזניים את כל השיקולים הרלוונטיים, ניתן להגיע להחלטה הנכונה ביותר עבור כל אדם.

 

כמיטק שמחה להעמיד לרשותכם ייעוץ והתאמה אישית

אנו מזמינים אתכם להשאיר פרטים או ליצור קשר בטלפון 09-7620000 שלוחה 2

שדות חובה מסומנים ב*